Natuurbegraafplaats Westerwolde

Het is een prachtige zomerse dag, u wordt omgeven door hoge bomen, het fluiten van verschillende vogels en het ritselen van bladeren op de grond. Het is een begraafplaats maar u voelt dat het hier wemelt van leven. Er heerst hier een serene rust en is het heerlijk koel in de schaduwen van de bomen van dit bos. Lopend over de bijna onzichtbare paden dwaalt u over deze mooie natuurbegraafplaats, u waant zich één met de natuur.

Ten zuiden van Assel ligt Westerwolde, de oudste natuurbegraafplaats van Nederland. In 1944 gaf de burgemeester van Apeldoorn toestemming aan de familie Westerwoudt, die in Assel 330 hectare grond bezaten, om de gronden naast de in 1941 gebouwde Heilige Geest kapel op het gelijknamige landgoed te gebruiken als familiebegraafplaats. In eerste instantie was dit een kleine ommuurde familiebegraafplaats, maar in 1955 stelde de vader van de huidige eigenaren de begraafplaats open voor niet-familieleden. Iets verderop werd tegelijkertijd een gelijknamige camping gerealiseerd.
Tegenwoordig beheren de kleinzonen van de oprichter de begraafplaats en camping.
Jaarlijks vinden er ongeveer 50 begrafenissen plaats en liggen er in totaal ca. 2400 graven. In overleg met de beheerder kan een plek voor een graf worden uitgezocht. Het graf kan gekocht worden en geldt voor maar liefst 99 jaar en biedt plaats aan twee personen.
Om de natuurlijke uitstraling te bewaren zijn traditionele gepolijste grafstenen niet toegestaan en liggen de graven ogenschijnlijk ongeordend verspreid door het bos. Het is wel toegestaan om een gedenkteken te plaatsen in de vorm van een zwerfkei of houten monumenten, deze mogen daarnaast teksten bevatten. Kaarsen mogen wel geplaatst worden maar kunstbloemen, prullaria en fotolijstjes worden verwijderd van het graf.

 

Heilige Geest kapel

Bij de begraafplaats staat de RK Heilige Geest kapel, de kapel is tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1941 gebouwd. Het ontwerp is gemaakt door de Apeldoornse architect J.G.A. van Dongen. Om aan de zondagse dienstplicht te voldoen moest men naar Apeldoorn of Barneveld reizen om naar een rooms-katholieke kerk te kunnen gaan. Toen dit te vermoeiend werd voor de toenmalige eigenaren hebben zij de opdracht gegeven om de kerk te bouwen. Het was geen gemakkelijke taak om in de Tweede Wereldoorlog goedkeuring te krijgen van de aartsbisschop van Utrecht. Daarnaast was er tijdens de bouw geen water en elektriciteit aanwezig. Toch is men er in geslaagd om de bouw van de kapel succesvol af te ronden. Dankzij paard en wagen werd water vervoerd naar de bouwplaats en een ouderwetse potkachel zorgde voor verwarming.

Op zondag wordt de kapel gebruikt voor diensten. De kapel kan daarnaast gebruikt worden voor rouwdiensten, maar ook voor trouwdiensten en concerten. De kapel biedt plaats aan ca. 100 gasten.

 

Grafmonumenten

Omdat de natuurlijke schoonheid van het bos bewaard moet blijven zijn grote en traditionele granieten grafstenen niet toegestaan. Wilt u toch een grafsteen plaatsen dan is het wel toegestaan om een zwerfkei te plaatsen.

De Veluwehof plaatst regelmatig grafstenen op deze begraafplaats en heeft een grote collectie van ca. 150 persoonlijk uitgezochte zwerfkeien op voorraad. Onze zwerfkeien komen uit Scandinavië en voornamelijk uit Denemarken. De keien zijn tijdens de ijstijd meegevoerd door gletsjers en gevormd door het rollen, de tijd en de elementen van het weer. Geen enkele zwerfkei is hetzelfde en dat maakt ze zo geschikt voor het maken van een uniek grafmonument. Met onze ervaring en kunde op het gebied van natuurlijke grafmonumenten kunnen wij u goed adviseren en begeleiden bij het uitzoeken van een geschikt grafmonument voor een natuurbegraafplaats. Onze adviezen en offertes zijn altijd vrijblijvend en u bent altijd welkom om zich te oriënteren en te laten inspireren bij onze gedenkhof in Voorthuizen.

Wat is een natuurbegraafplaats

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven zijn gesitueerd op een gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Sommige natuurbegraafplaatsen liggen in een bos- of parkachtig landschap en hebben graven met ornamenten en bloemen. Andere liggen ver buiten bebouwd gebied in de natuur en zijn sober uitgevoerd met de bedoeling dat de graven opgaan in de omgeving. Die liggen schijnbaar willekeurig verspreid, er is geen ordening door heggen of afrasteringen en er zijn geen speciaal vervaardigde grafstenen. De graven worden veelal wel gemarkeerd met zwerfkeien of houten kentekens. Bron: Wikipedia

Adres:
Alverschotenseweg 50
7346 AL Hoog Soeren

Home

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten