Graniet

Een van de meest gebruikte natuurstenen van de afgelopen 20 jaar is graniet. Granietsoorten worden in alle delen van de wereld gevonden, maar vooral in Azië. Doordat het graniet diep in de aarde, onder hoge druk is gevormd, is het een van de hardste soorten die we kennen. Daarom is het geschikt voor grafmonumenten. Graniet krast niet, is zuurbestendig en blijft kwaliteit houden onder verschillende weersomstandigheden. Meestal wordt deze steen gepolijst zodat er een glad en glanzend oppervlak ontstaat dat eenvoudig is schoon te houden. Een groot voordeel van graniet is dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Bekijk hieronder 3 voorbeelden gemaakt van graniet:

Grafsteen van graniet
Grafsteen van graniet
Grafsteen van graniet

Kwartsiet en Leisteen

Kwartsiet en leisteen zijn splijtstenen, dat betekend dat deze stenen zijn opgebouwd uit laagjes. Deze soorten worden vaak gebruikt voor grafmonumenten met een ruw oppervlak. Kwartsiet is overigens ook in gepolijste vorm een prachtige steen. De steensoort is keihard en wordt daarom soms verward met graniet.

Bekijk hieronder 3 voorbeelden gemaakt van kwartsiet en leisteen:

Grafsteen van kwartsiet
Grafsteen van leisteen
Grafsteen van kwartsiet

Hardsteen

Tot 20 jaar geleden werd het merendeel van de grafmonumenten in ons land gemaakt van hardsteen. De steensoort wordt voornamelijk gewonnen in België en wordt gekenmerkend door de ‘fossielen’ in het oppervlak. Hardsteen is gevoelig voor weersomstandigheden en voor zure regen. Hierdoor verweert de steen in de loop van de jaren. Dit betekent dat er meer onderhoud nodig is. Verweerd hardsteen kan meestal ter plekke opnieuw worden opgeschuurd.

Bekijk hieronder 3 voorbeelden gemaakt van hardsteen:

Grafsteen van hardsteen
Grafsteen van hardsteen
Grafsteen van hardsteen

Marmer

De bekendste marmers voor grafmonumenten zijn ‘carrara marmer’ (afkomstig uit Italië) en ‘Astir marmer’ (afkomstig uit Griekenland). Beide zijn overwegend wit van kleur. Voorheen was marmer samen met hardsteen de meest voorkomende natuursteen op de begraafplaats. Marmer is gevoelig voor zure regen en kan hierdoor verweren. Marmer dat verweerd is kan meestal ter plekke opnieuw worden opgeschuurd om de mooie witte kleur terug te krijgen.

Bekijk hieronder 3 voorbeelden gemaakt van marmer:

Grafsteen van marmer
Grafsteen van marmer
Grafsteen van marmer

Meer voorbeelden steensoorten bekijken?

Wilt u meer voorbeelden zien van de diverse steensoorten? Bekijk dan ons online fotoboek met meer dan 500 voorbeelden gemaakt van de diverse steensoorten graniet, hardsteen, kwartsiet, leisteen en marmer. Of bekijk de diverse kleuren natuursteen.

Of vraag onze brochure aan met 32 pagina’s inspiratie en vele voorbeelden grafmonumenten gemaakt van deze steensoorten.

Of maak hierover een vrijblijvende afspraak met ons. In onze toonzaal en onze tuinen volop grafmonumenten vertellen wij u graag meer over de diverse steensoorten en mogelijkheden.

Maak een afspraak
Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten