1. Het voorbereiden

Voor het plaatsen van het grafmonument dient eerst de grond geïnspecteerd te worden, waarna deze kan worden voorbereid voor de fundatie.
In veel gevallen is het voldoende om de grond goed vlak te maken (met behulp van een waterpas), hierbij is het van belang dat de ondergrond ‘iets op afschot’ wordt gevlakt, dit zorgt voor de juiste afwatering van de grafsteen.

Voor het plaatsen van het grafmonument is het van belang dat de ondergrond voldoende tijd heeft gehad om in te klinken, dit gebeurd in de loop van de maanden door de regen, doorgaans is een periode van 3 tot 6 maanden voldoende.
Wanneer dit niet voldoende is gebeurd dan bestaat de kans tot het verzakken van het grafmonument, gelukkig is dit goed te herstellen.

Bestaat de ondergrond niet uit het juiste zand (streken met klei) dan is het nodig om extra funderingspalen te slaan, deze bereiken de ‘vaste grond’ welke dieper is gelegen. Het monument rust dan op 2 of 4 palen waardoor deze nagenoeg niet kan verzakken.

2. Plaatsing van het onderstel

Wanneer de grond is voorbereid zullen we het gehele onderstel in 1 keer plaatsen.

We bereiden alles voor in onze werkplaats, dit betekend dat alle onderdelen al op de fundering (van gewapend beton) zijn verlijmd, dit zorgt ervoor dat het gehele grafmonument onder ideale omstandigheden (denk aan luchtvochtigheid en temperatuur) is gemonteerd.

Wanneer we het onderstel (het liggende gedeelte van een grafmonument) op onze Top-gedenksteenmobiel hebben geladen, kunnen we voorzichtig en gemakkelijk naast het graf komen.
Aangekomen naast het graf laten we het onderstel in zijn geheel op het graf zakken, dit gebeurt met grote nauwkeurigheid.

3. Plaatsing van de letterplaat

Wanneer het onderstel goed op z’n plek ligt wordt de letterplaat op het grafmonument gemonteerd, dit gebeurd altijd op de begraafplaats zelf.
De letterplaat wordt goed verlijmd met speciale lijm welke geen vlekken geeft op natuursteen. Doordat diverse natuursteen soorten gevoelig zijn voor zuren is het zeer belangrijk dat hier het juiste materiaal voor wordt gebruikt.

Tevens wordt de letterplaat voorzien van een RVS pin. Wanneer er geen RVS wordt gebruikt kan het gebeuren dat er roest ontstaat, wat nare vlekken geeft op natuursteen en kan er zelfs voor zorgen dat het natuursteen gaat barsten.

Bekijk onze video

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten