Schoonmaken en onderhoud grafsteen

Een veel gestelde vraag aan ons nadat er een grafmonument is geplaatst: ”Hoe is het grafmonument het beste schoon te maken en te onderhouden?’’.

Wat adviseren wij onze klanten?

• Eén- of tweejaarlijks het grafmonument te laten onderhouden door de specialist. Met het onderhoudsabonnement bestaande uit een periodieke behandeling en inspectie bent u verzekerd van één of twee keer per jaar onderhoud en schoonmaak van het grafmonument.

• Aanvullend op het één- of tweejaarlijks onderhoud, tussentijds zelf onderhoud en schoonmaak aan het grafmonument verzorgen.

 

Onderhoud door de specialist

Veluwehof kan u ontzorgen in het onderhoud van bestaande grafmonumenten:

 • Schoonmaak
 • Onderhoud
 • Renovatie

Hieronder vindt u meer informatie over de mogelijkheden bij de Veluwehof.

Onderhoudsabonnement grafmonument: Standaard

Het onderhoudsabonnement bestaat uit een totale reiniging van het grafmonument, dankzij deze periodieke behandeling kunt u er zeker van zijn dat het monument er verzorgd bij staat.

De werkzaamheden bestaan uit:

 • Geheel schoonmaken en reinigen van het grafmonument

Prijzen:

 • Variant A: Het monument wordt 1 keer per jaar (in het voor- of najaar) nagelopen en behandeld. De looptijd is 5 jaar: 225,- euro per 5 jaar.
 • Variant B: Het monument wordt 2 keer per jaar (in het voor- en najaar) nagelopen en behandeld. De looptijd is 5 jaar: 450,- euro per 5 jaar.

Het abonnement wordt na 5 jaar automatisch beëindigd.

* De tarieven gelden binnen onze primaire regio (binnen 50 km vanaf Voorthuizen). Zie www.veluwehof.nl/regio/

Interesse? Vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen

Onderhoudsabonnement grafmonument: Plus

Het onderhoudsabonnement bestaat uit een totale reiniging van het grafmonument, dankzij deze periodieke behandeling kunt u er zeker van zijn dat het monument er verzorgd bij staat.

De werkzaamheden bestaan uit:

 • Geheel schoonmaken en reinigen van het grafmonument
 • Impregneren van het gehele monument, dit beschermt het monument en zorgt ervoor dat het vuil(en algen) minder kan hechten.
 • Complete inspectie van het monument op verschillende punten (geringe afwijkingen en defecten worden hierbij direct en kosteloos verholpen, voor eventueel groter meerwerk wordt u eerst op de hoogte gebracht, onder garantie vallende werkzaamheden worden niet in rekening gebracht)
 • Korting van 15% op de eventueel te verrichten meerwerk als genoemd hierboven. Wij delen u per email mee wanneer de onderhoudswerkzaamheden door ons zijn verricht, tevens ontvangt u van ons een inspectierapport

Prijzen:

 • Variant A: Het monument wordt 1 keer per jaar (in het voor- of najaar) nagelopen en behandeld. De looptijd is 5 jaar: 450,- euro per 5 jaar.
 • Variant B: Het monument wordt 2 keer per jaar (in het voor- en najaar) nagelopen en behandeld. De looptijd is 5 jaar: 750,- euro per 5 jaar.

Het abonnement wordt na 5 jaar automatisch beëindigd.

* De tarieven gelden binnen onze primaire regio (binnen 50 km vanaf Voorthuizen). Zie www.veluwehof.nl/regio/

Interesse? Vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen

Voor & na: onderhoud en inspectie door de specialist

Grafmonument opknappen

Voor & na: onderhoud, inspectie en meerwerk door de specialist

Grafmonument schoonmaken

Grafsteen zelf onderhouden

Regelmatig onderhoud is noodzakelijk om het grafmonument in optimale staat te houden. Naast onderhoud door de specialist is het goed om tussentijds het grafmonument te verzorgen.

Zelfonderhoud – onderhoudsschema:

Regulier onderhoud:

Gladde en ruwe stenen kunt u reinigen met schoon leidingwater. Voor het reguliere onderhoud kunt u gebruikmaken van een normale spons. Zorg dat de spons schoon is en gebruik voldoende water om het aanwezige vuil te verwijderen.

Tweewekelijks onderhoud:

Gladde stenen van graniet en marmer kunt u behandelen met een ‘triple effect’ onderhoudsspray. Deze spray zorgt voor reiniging van het oppervlak en beschermt tegen vlekken en het hechten van vuil.

(Half) jaarlijks onderhoud:

Gladde stenen van graniet en marmer kunt u beschermen met het middel ‘Akemi anti-vlek impregneer’ of ‘Akemi kleurverdieper super’. Het laatstgenoemde middel heeft een kleurverdiepende werking. Dit geeft vooral bij donkere natuursteensoorten een goed resultaat en brengt de oorspronkelijke kleur van de steensoort weer terug. Beide producten vullen de poriën van het graniet of het marmer en hebben een water- en vuilafstotende werking. Ruwe gedenkstenen (ruwe stenen, zwerfkeien en versteend hout) kunt u het beste behandelen met ‘bio-mos’. Dit middel reinigt de gedenksteen en beschermt tegen groenaanslag.

Wanneer u zelf het onderhoud en de schoonmaak gaat doen van het monumenten is het goed om een paar dingen in de gaten te houden. Voor iedere soort steen en bewerking is er een eigen manier van onderhouden en schoonmaken. Hieronder kunt u een uitleg vinden van de soorten materiaal en bewerking.

De materiaalsoort van de grafsteen

Vele grafmonumenten zijn tegenwoordig gemaakt uit gepolijst graniet. Dit materiaal is het meest eenvoudig om te onderhouden en schoon te maken. Daarnaast bestaan (voornamelijk de ‘oudere’) sommige grafstenen uit zachte steensoorten zoals marmer en hardsteen.

Voor het gemak verdelen we het natuursteen (natuursteen is een verzamelnaam voor de steensoorten) in ‘harde steensoorten’ en ‘zachte steensoorten’.
Graniet (en de andere harde natuursteensoorten zoals basalt en kwartsiet) zijn uitstekend bestand tegen de weersinvloeden: Door de hardheid van deze steen is het bestand tegen de zure regen.
Versteend hout en de meerderheid van de ruwe grafstenen mogen we ook onder de noemer van ‘hard gesteente’ scharen.

Marmer en hardsteen vallen onder de noemer ‘zachte steensoorten’, dit komt omdat de samenstelling van deze soorten anders is en onder andere kalk bevat.
De marmers en hardsteen dienen nooit te worden gereinigd met een zuurhoudend middel (zoals anti-kalk)! Dit lost het marmer en hardsteen op.
Ook kunnen we constateren dat de zure regen een nadelige invloed heeft op het gesteente, de regen ‘vreet’ langzaam aan de steen.

De bewerking van de steen

Ook hebben we voor het onderhoud te maken met hoe de steen is bewerkt: Hoe gladder hoe makkelijker schoon te houden.
Het materiaal blijft hetzelfde, echter wanneer een steen gepolijst is (glad en glanzend) dan kan het vuil minder makkelijk aan de steen hechten, daarom heeft een gepolijste grafsteen minder onderhoud nodig dan een ruwe grafsteen. Ook zijn door het polijsten de poriën van de steen gesloten en hierdoor is er minder kans op vervuiling in de toplaag van de steen. Echter wanneer een ruwe grafsteen erg vuil is kan deze met enige moeite weer goed schoongemaakt worden.

Tips voor het schoonmaken van het grafmonument

Het onderhoud van het grafmonument is afhankelijk van het materiaal. Het wekelijkse onderhoud van grafmonumenten van graniet en kwartsiet volstaat door deze schoon te maken met een spons/borstel i.c.m. schoon water, eventueel met een scheutje groene zeep.
Glas kan worden schoongemaakt met een zachte niet-pluizende doek en glasreiniger (glassex).

RVS kan worden schoongemaakt met RVS reiniger en een zachte niet-pluizende doek (bijvoorbeeld een oude theedoek).

– Zorg altijd voor voldoende water, het aanwezige zand kan anders gaan schuren en daarmee krassen achter laten.

Bloemen en planten

Natuursteen kan vies raken of zelfs verkleuren als er bloemen en planten op het grafmonument zijn geplaatst. Dit kan gebeuren door contact met potgrond of het wegsijpelen van vervuild water uit de bloempotten. Plaats bloemen en planten naast het grafmonument in een geschikte grafvaas of steekvaas. Gebruik bloempotten zonder openingen om weglopen van water te voorkomen.

Houten en stalen ornamenten

We adviseren om geen ornamenten of bloembakken van hout of staal op het grafmonument te plaatsen. Door regenwater kan het residu in het natuursteen trekken en vlekken veroorzaken. Ornamenten van steen en aardewerk zijn wel geschikt. Plaats daar viltjes onder om krassen te voorkomen. Zo behoudt u de optimale conditie van het monument.

Kaarsen

Het is belangrijk dat er geen kaarsvet op het natuursteen komt. Dit is in veel gevallen niet meer te verwijderen en kan het natuursteen beschadigen. Bij gebruik van kaarsen raden we dan ook een goede graflantaarn aan. Een hittebestendige beschermbeker zorgt voor extra veiligheid en voorkomt dat er kaarsvet op het grafmonument terecht komt.

Onderhoudsproducten bestellen?

Om de grafsteen in de juiste staat te behouden, is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Gebruik van de juiste producten is daarbij essentieel want deze kan door weer en wind echter beschadigd, vervuild en verweerd raken.

In onze webwinkel kunt u de juiste onderhoudsproducten voor het juiste behoud van het monument vinden. Producten die zorgen voor de juiste reiniging, bescherming en onderhoud van de grafsteen.

Ook vindt u hier grafkaarsen voor 3 of 6 dagen en hittebestendige beschermbekers.

Heeft u interesse in onze producten, bezoek onze webshop via:

Veluwehof Natuursteen webwinkel
Logo Veluwehof webwinkel