‘Verscheurd, maar niet gebroken’

Het is maandag 27 januari 2020, vandaag is het precies 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger. In nog geen vijf jaar werden ruim 1.1 miljoen mensen vermoord, onder hen bijna een miljoen Joden. Het is de dag dat op de begraafplaats in Barneveld een nieuw holocaustmonument wordt geplaatst. Op het monument staat de Hebreeuwse tekst uit Job 19 vers 23-24: ‘Ik wilde dat mijn ellende werd opgeschreven in een boek, met een stalen pen in lood gekrast, gehouwen in een rots voor eeuwig’.

Het monument is ontworpen door Gerard Overeem en gaf hieraan het thema: ‘Verscheurd, maar niet gebroken’. Omdat gemeentes aanvankelijk weinig voelde voor een Joods monument is Overeem zelf met het idee gekomen. Het ontwerp past heel mooi bij het door hem in 1999 ontworpen monument voor oorlogsslachtoffers.

De onthulling kende een goede opkomst. Burgemeester Asje van Dijk opende de plechtigheid met een toespraak. In zijn toespraak legde hij de link naar het heden en dat we de gruwelen niet mogen vergeten en verzwijgen. Na de toespraak sprak Yitschak Pagrach twee Joodse gebeden uit, namelijk: het Jizkor en de Kaddisj. Aansluitend werden er twee kransen gelegd namens de gemeente Barneveld en de Joodse gemeenschap.

Veluwehof Natuursteen

De Veluwehof had de eer om de granieten zuil te mogen leveren en de basis te leggen voor dit monument. Daarnaast hebben wij het monument geplaatst op zijn uiteindelijke bestemming bij het bestaande monument voor oorlogsslachtoffers bij de begraafplaats in Barneveld.

Negen namen van Joodse medemensen

De burgemeester noemde in zijn toespraak de negen namen van medemensen die geboren waren of vanuit Barneveld weggevoerd werden naar de vernietigingskampen. We herdenken niet 6 miljoen Joden maar 6 miljoen mensen, allen uniek met een gezicht en een naam.

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten