Algemene begraafplaats Ede
Op de algemene begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede worden algemene graven en particuliere graven aangeboden. Bij de particuliere graven is er een onderscheid naar kindergraven tot 12 jaar en volwassenen. In een particulier graf in kunnen drie personen begraven worden, asbussen bijgezet worden en kan deze als kelder ingericht worden. De rechthebbende van het graf bepaalt wie er in het particuliere graf begraven wordt.
Bij een algemeen graf bepaald de gemeente wie erin begraven wordt. Graven worden voor een vaste termijn uitgegeven.
Een plek op een begraafplaats of een bestemming voor de as vraagt u aan bij de gemeente Ede. De begrafenisondernemer kan dit ook voor u doen.
Foetushof
Op de begraafplaats in Ede aan de Asakkerweg bieden wij de mogelijkheid voor het begraven van foetussen.
Een foetus is een vroeggeboorte voor de 24e week van de zwangerschap. Het is niet verplicht om een foetus te begraven, maar het kan wel. Ede biedt u de mogelijkheid tot het begraven van foetussen bij vroeggeboortes op de foetushof. Er mag alleen begraven worden in uitsluitend afbreekbaar materiaal.
Niet herkenbaar
Bij begraven op de foetushof wordt een stuk gras gelicht, daaronder wordt de foetus begraven. Na het begraven wordt de graszode weer teruggelegd. Deze plek hersteld zich na verloop van tijd en is de plek niet meer herkenbaar. Op de begraafplek zelf worden geen herdenkingstekens, materialen en bloemen geplaatst.
Herdenkingsvlinder
Er is een centrale herdenkingsplek op de foetushof. Rond deze plek mag u tijdelijk bloemen en herdenkingsmateriaal leggen. U kunt ook een glazen herdenkingsvlinder aanvragen. Deze wordt dan op de centrale gedenkplek geplaatst.
Herdenkingsplek voor geruimde graven
Volgens de gemeente Ede is rouwen en herdenken niet aan tijd gebonden en daarom moeten nabestaanden van overledenen in geruimde graven ook een kans krijgen te herdenken.
Het monument is een gebroken ring en verwijst naar een begin en een eind. Op de ring staat de tekst ‘Een ieder geliefd, allen tezamen herdacht’. De onthulling heeft plaats gevonden op 16 februari 2015 door wethouder Leon Meijer.
Oorlogsgraven
Sinds de oorlog liggen er op de algemene begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede 32 militairen begraven. Ze zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland.
De meesten zijn bemanningsleden van neergeschoten vliegtuigen. Er liggen militairen die gesneuveld zijn in de meidagen van 1940. Maar er liggen ook militairen die zijn omgekomen tijdens operatie Market Garden en bij de bevrijding van Ede. Van twee militairen zijn de namen en nationaliteit onbekend.
Sinds 2019 is een nieuwe infoplaat geplaatst. Nu kunnen bezoekers weer op een waardige manier kennis nemen van de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.