Algemene begraafplaats Ede

Op de algemene begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede worden algemene graven en particuliere graven aangeboden. Bij de particuliere graven is er een onderscheid naar kindergraven tot 12 jaar en volwassenen. In een particulier graf in kunnen drie personen begraven worden, asbussen bijgezet worden en kan deze als kelder ingericht worden. De rechthebbende van het graf bepaalt wie er in het particuliere graf begraven wordt.

Bij een algemeen graf bepaald de gemeente wie erin begraven wordt. Graven worden voor een vaste termijn uitgegeven.

Een plek op een begraafplaats of een bestemming voor de as vraagt u aan bij de gemeente Ede. De  begrafenisondernemer kan dit ook voor u doen.

Natuurbegraven en foetushof

Op de begraafplaats in Ede aan de Asakkerweg bieden wij de mogelijkheid voor natuurbegraven en het begraven van foetussen.

Natuurbegraven

Sinds 2017 is het mogelijk om in Ede begraven te worden op de natuurbegraafplaats. Bij natuurbegraven wordt de overledene begraven in de natuur. Hierbij wordt de natuur zo weinig mogelijk aangetast en kan hier vrij zijn gang gaan. De natuurbegraafplaats in Ede is rustige parkachtige plek omgeven door groen. De natuurbegraafplaats bestaat in totaal uit 300 graven.

Houten schijf

Bij natuurbegraven laten we de natuur zijn gang gaan. Daarom worden er geen grafstenen, bloemen, planten en persoonlijke spullen bij het graf geplaatst. Wilt u toch een teken plaatsen om uw dierbare te gedenken dan is het mogelijk om een houten schrijf te plaatsen. Op de schijf worden de naam, geboortedatum en overlijdensdatum gegraveerd. De houten schrijf wordt geleverd door de gemeente Ede. Na verloop van tijd neemt de natuur de schijf weer op. Bloemen en kransen blijven liggen tot vier weken na de uitvaart en daarna naar de centrale gedenkplek verplaatst.

Foetushof

Een foetus is een vroeggeboorte voor de 24e week van de zwangerschap. Het is niet verplicht om een foetus te begraven, maar het kan wel. Ede biedt u de mogelijkheid tot het begraven van foetussen bij vroeggeboortes op de foetushof. Er mag alleen begraven worden in uitsluitend afbreekbaar materiaal.

Niet herkenbaar

Bij begraven op de foetushof wordt een stuk gras gelicht, daaronder wordt de foetus begraven. Na het begraven wordt de graszode weer teruggelegd. Deze plek hersteld zich na verloop van tijd en is de plek niet meer herkenbaar. Op de begraafplek zelf worden geen herdenkingstekens, materialen en bloemen geplaatst.

Herdenkingsvlinder

Er is een centrale herdenkingsplek op de foetushof. Rond deze plek mag u tijdelijk bloemen en herdenkingsmateriaal leggen. U kunt ook een glazen herdenkingsvlinder aanvragen. Deze wordt dan op de centrale gedenkplek geplaatst.

Herdenkingsplek voor geruimde graven

Volgens de gemeente Ede is rouwen en herdenken niet aan tijd gebonden en daarom moeten nabestaanden van overledenen in geruimde graven ook een kans krijgen te herdenken.

Het monument is een gebroken ring en verwijst naar een begin en een eind. Op de ring staat de tekst ‘Een ieder geliefd, allen tezamen herdacht’. De onthulling heeft plaats gevonden op 16 februari 2015 door wethouder Leon Meijer.

Oorlogsgraven

Sinds de oorlog liggen er op de algemene begraafplaats aan de Asakkerweg in Ede 32 militairen begraven. Ze zijn afkomstig uit Groot-Brittannië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Nederland.

De meesten zijn bemanningsleden van neergeschoten vliegtuigen. Er liggen militairen die gesneuveld zijn in de meidagen van 1940.  Maar er liggen ook militairen die zijn omgekomen tijdens operatie Market Garden en bij de bevrijding van Ede. Van twee militairen zijn de namen en nationaliteit onbekend.

Sinds 2019 is een nieuwe infoplaat geplaatst. Nu kunnen bezoekers weer op een waardige manier kennis nemen van de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid.

Adres en openingstijden:

Algemene begraafplaats Ede
Asakkerweg 6
6718 ZG Ede

De begraafplaats is dagelijks geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten