Gemeentelijke begraafplaats Ermelo

De gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren ligt aan de Varenlaan 29 in Ermelo en bestaat dit jaar 103 jaar. De begraafplaats is in 1917 in gebruik genomen toen de maximale capaciteit aan de Putterweg bereikt was. In 1969 heeft de eerste uitbreiding plaatsgevonden, de tweede en vooralsnog laatste uitbreiding is in 1993 gerealiseerd. Op de begraafplaats zijn in totaal 7566 graven aanwezig. Ca. 6750 graven zijn al uitgegeven, een aanzienlijk deel, ruim 60%, zijn graven voor onbepaalde tijd.

Het aantal sterfgevallen in Ermelo schommelt rond de 250; hiervan worden er tussen de 147 en de 187 op Koningsvaren begraven.

De begraafplaats beschikt over eigen graven als ook algemene graven, algemene graven kennen een grafrust van 20 jaar. Daarnaast is zijn er verschillende mogelijkheden voor asbestemming, zoals een urnennis in het columbarium, buiten in een zuil of een urnengraf. Een speciaal verstrooiveld is ook aanwezig.

Op de begraafplaats is een gedenkplek aanwezig voor overleden kindjes korter dan 24 weken zwangerschap. Bij het gedenkteken op het veldje kunt u een keitje leggen waarop de naam van uw kindje met een gedicht of een persoonlijke gegraveerd kan worden.

De naam Koningsvaren

Op 30 mei 2017, tijdens de Week van de Begraafplaatsen, is de nieuwe naam van de begraafplaats onthuld, gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren. Uit ruim 180 reacties heeft het B&W gekozen voor deze naam die door twee mensen is ingediend. De naam kent een mooie symboliek, het dode blad van een Koningsvaren beschermt het nieuwe blad en voedt het in de lente. ‘Zo kunnen goede herinneringen aan hen die ons zijn voorgegaan een nieuwe generatie tot zegen zijn,’ zo meldt het college in de uitleg. Daarnaast sluit de naam mooi aan bij de straatnaam Varenlaan en het op de begraafplaats aanwezige uitvaartcentrum De Varenhof.

Verzamelgraf

Er zal een verzamelgraf gemaakt worden met een speciaal grafmonument. Tot op heden is nog niet bekend hoe het grafmonument eruit komt te zien. De gemeenteraad kan kiezen uit zes varianten, al dan niet met gedenkplaatjes. Al jaren is een emotionele discussie gaande over het wel of niet ruimen van graven. Dit monument moet een waardige gedenkplek worden voor de geruimde graven.

Wandelroute

Ter ere van het 100 jarig bestaan van de begraafplaats in 2017 heeft de Stichting Natuur- en MilieuPlatform (NMP) Ermelo een wandelrouteboekje over de begraafplaats Koningsvaren uitgegeven.

Tijdens de ca. 2,5km lange wandeling over de begraafplaats loopt u langs ruim 100 verschillende bomen en coniferen, een aantal hiervan zijn genummerd.

Uitvaartcentrum De Varenhof

Grenzend aan de begraafplaats is het uitvaartcentrum van De Varenhof. Het centrum beschikt over een aula ten behoeve van de afscheidsdienst, een rouwcentrum.

Andere begraafplaatsen in Ermelo

In Ermelo zijn naast de gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren ook andere bijzondere begraafplaatsen aanwezig zoals de Zendingskerk, Staverden, Veldwijk en Heeren Loo. Deze begraafplaatsen hebben eigen beheerders.

Adres en openingstijden:

Gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren
Varenlaan 27
3852 CP Ermelo

1 maart tot 1 oktober van 7.30 tot 21.00 uur
1 oktober tot 1 maar van 8.30 tot 16.30 uur

Op werkdagen voor auto’s toegankelijk tot 16.00 uur

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten