Denk aan kosten voor een grafmonument bij grafkosten

In Nederland wordt er nog steeds veel gekozen voor begraven. Veel mensen vinden het een prettig idee dat ze naar een plek toe kunnen om hun dierbare te herdenken. Wanneer de overledene is begraven, kunnen nabestaanden zelf kiezen wat zij op het graf zetten. Dat kunnen planten zijn, maar nog veel vaker wordt er gekozen voor een grafmonument.

Grafmonumenten zijn er in verschillende soorten en maten. Van kiezelstenen tot een mausoleum, van glas tot hout, alles is mogelijk. Uiteraard moet er wel rekening worden gehouden met de regels die de begraafplaats hanteert.

Kosten grafmonument

Grafmonumenten zijn er al vanaf een paar honderd euro. De daadwerkelijke prijs hangt af van persoonlijke wensen. Hoe specifieker de wensen, hoe meer een grafmonument kost.

De kosten voor een grafmonument kunnen worden betaald vanuit een uitvaartverzekering. Dat is afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag. Hier moeten namelijk ook de kosten voor een graf van worden betaald. De kosten voor een graf verschillen per begraafplaats. Het kan dus per begraafplaats behoorlijk verschillen hoeveel iemand vanuit de uitvaartverzekering overhoudt voor het grafmonument. Het is daarom verstandig om na te denken waar je begraven wilt worden. Is dat in een gemeente met hoge grafkosten, zorg dan dat je voldoende ruimte hebt voor een grafmonument.

Om consumenten beter inzicht te geven in wat een graf precies kost en wat die kosten inhouden, houdt Monuta jaarlijks de grafkosten bij. In een online overzicht worden de prijzen van alle gemeentelijke begraafplaatsen met elkaar vergeleken. Daarnaast wordt er ook gekeken waar grafrechten precies uit bestaan. Zo worden grafmonumenten bij sommige begraafplaatsen wel onderhouden vanuit de grafkosten en bij andere begraafplaatsen weer niet.

Weten waar grafkosten uit kunnen bestaan? Bekijk de video hieronder.
https://www.youtube.com/watch?v=mGaO_0v9uoQ

Duurste begraafplaats in Groningen
De duurste begraafplaats bevindt zich in Groningen. Op begraafplaats Esserveld, in Groningen, kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van dertig jaar 7.308 euro (7.129 euro in 2018). Alleen wanneer er toestemming aan de gemeente wordt gevraagd en verleend, is het mogelijk om hier een nieuw graf te plaatsen. In de Overijsselse gemeente Losser is de goedkoopste gemeentelijke begraafplaats te vinden. Een eenpersoonsgraf met een looptijd van twintig jaar kost daar 733 euro (721 euro 2018). Een gemeentelijk graf in Nederland kost gemiddeld 3.094 euro.

De grafkosten van de gemeentes Barneveld en Apeldoorn ligt met 2.263 euro en 2.375 euro ruim onder het gemiddelde. De provincie Gelderland behoort met een nummer 5 positie tot de duurste van het land.

Gemeentelijke grafkosten Top 10

Duurste gemeente Grafkosten1 Goedkoopste gemeente Grafkosten1
 1. Groningen € 7.308  1. Losser € 733
 2. Papendrecht € 6.241  2. Beekdaelen € 793
 3. Laren € 6.181  3. Vlieland € 1.100
 4. Aalsmeer € 6.143  4. Hulst € 1.131
 5. Haarlemmermeer € 5.968  5. Oudewater € 1.141
 6. Langedijk € 5.701  6. Kerkrade € 1.148
 7. Alblasserdam € 5.700  7. Bergeijk € 1.184
 8. Bodegraven-Reeuwijk € 5.502  8. Midden-Groningen € 1.225
 9.Alphen aan den Rijn € 5.337  9. Simpelveld € 1.278
10. Gooise Meren € 5.274 10. Beesel € 1.306

Wilt u weten wat de grafkosten zijn in uw gemeente? U kunt dit opzoeken in de grafkostenmeter.

Wat kost een grafmonument?

Er zijn veel verschillende grafstenen verkrijgbaar en daarbij komen veel verschillende prijzen voor een grafsteen kijken. U kunt bij ons al een monument uitkiezen vanaf €1250,-, daarnaast kunt u het monument geheel aanpassen aan uw wensen.

Op onze pagina grafsteen prijzen kunt u meer informatie vinden over de prijsopbouw van een grafmonument.

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten