Schoonmaken en onderhouden van grafmonumenten

Regelmatig krijgen wij de vraag gesteld: Hoe kan ik het grafmonument het beste schoonmaken / onderhouden?
Deze vraag is niet met één zin te beantwoorden, allereerst is het van belang van welk materiaal het grafmonument bestaat.

Vele grafmonumenten bestaan tegenwoordig uit gepolijst graniet, dit materiaal is het meest eenvoudig om te onderhouden en schoon te maken.
Daarnaast bestaan (voornamelijk de ‘oudere’) sommige grafstenen uit zachte steensoorten zoals marmer en hardsteen.

Verschillende soorten materialen

Voor het gemak verdelen we het natuursteen (natuursteen is een verzamelnaam voor de steensoorten) in ‘harde steensoorten’ en ‘zachte steensoorten’.
Graniet (en de andere harde natuursteensoorten zoals basalt en kwartsiet) zijn uitstekend bestand tegen de weersinvloeden: Door de hardheid van deze steen is het bestand tegen de zure regen.
Versteend hout en de meerderheid van de ruwe grafstenen mogen we ook onder de noemer van ‘hard gesteente’ scharen.

Marmer en hardsteen vallen onder de noemer ‘zachte steensoorten’, dit komt omdat de samenstelling van deze soorten anders is en onder andere kalk bevat.
De marmers en hardsteen dienen nooit te worden gereinigd met een zuurhoudend middel (zoals anti-kalk)! Dit lost het marmer en hardsteen op.
Ook kunnen we constateren dat de zure regen een nadelige invloed heeft op het gesteente, de regen vreet langzaam aan de steen.

Verschillende bewerkingen

Ook hebben we voor het onderhoud te maken met hoe de steen is bewerkt: Hoe gladder hoe makkelijker schoon te houden.
Het materiaal blijft hetzelfde, echter wanneer een steen gepolijst is (glad en glanzend) dan kan het vuil minder makkelijk aan de steen hechten, daarom heeft een gepolijste grafsteen minder onderhoud nodig dan een ruwe grafsteen. Ook zijn door het polijsten de poriën van de steen gesloten en hierdoor is er minder kans op vervuiling in de toplaag van de steen
Echter wanneer een ruwe grafsteen erg vuil is kan deze met enige moeite weer goed schoongemaakt worden.

Het schoonmaken van het grafmonument

In de regel geven wij advies om het grafmonument met (veel en schoon) leidingwater schoon te maken.
Is het grafmonument wat vuiler dan kunt u hierbij een wat hardere borstel gebruiken (let er goed op dat met gebruik van een harde borstel de letters niet beschadigen!), gebruik tijdens het sponzen of borstelen van het grafmonument altijd voldoende water! Dit verminderd de kans dat het zand gaat schuren en u daardoor krassen krijgt.

Eventueel gebruik van groene zeep in het leidingwater kan geen kwaad.

Grafsteen schoonmaken en onderhouden

Het schoonmaken van sterk vervuilde grafmonumenten

Voor diegenen die deskundige controle en onderhoud op prijs stellen bieden wij een ‘onderhoudscontract PLUS’ aan, dit kan vooral uitkomst bieden wanneer een grafmonument bestaat uit ruw natuursteen of wanneer het een ‘zachte soort’ natuursteen betreft.

Heeft u geen belang aan een onderhoud abonnement maar laat u liever eenmalig het grafmonument weer opknappen en restaureren / renoveren? Neem gerust contact met ons op, we zullen inspectie doen, de huidige staat van het grafmonument in kaart brengen en u daarbij een vrijblijvende offerte aanbieden met de verschillende mogelijkheden om het grafmonument op te knappen.

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Links | Sitemap | Grafstenen | Grafmonumenten | Zwerfkei grafsteen | Ruwe natuursteen grafmonumenten